26 Ağustos 2011 Cuma

Dülger(Zeus faber)


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Zeidae Zeus faber John dory Güneş balığı, Peygamber balığı
Morfolojik Özellikleri: 

 Vücudu yassı ve yüksek, ağız derinliği geniş, vücut ve yanaklar ufak pullarla örtülü, genç bireylerin vücutları şeffaf, göğüs yüzgeçleri uzun ve ikinci anal yüzgecin başına kadar uzanır. Vücudun her bir yanında yuvarlak siyah leke bulunur. Rengi başta ve sırtta açık kahverengi, arkaya doğru ve yanda sarımtırak, karında beyazdır, dibe yakın yerlerde bulunur.
Ülkemizde Peygamber Balığı olarak da tanınan Dülger Balığının bilimsel adı Zeus Faber olup, uluslararası litaraturde John Dory olarak bilinir. Zeidae (Dories) ailesine ait olup, bu ailenin 18 üyesinden biri ve en meşhurudur.
(Zenopsis conchifera, Cyttus australis, Cyttus traverse, Allocyttus niger, Allocyttus verrucosus, Zeus capensis, Capromimus abbreviatus, Grammicolepis brachiusculus,Zenopsis nebulosa, Cyttus novaezealandiae, Zenion leptolepis, Selene vomer, Pseudocyttus maculates, Xenolepidichthys dalgleishi, Oreosoma atlanticum, Cyttopsis rosea, Neocyttus rhomboidalis, Zeus Faber) Kuzeyden Güneye, Amerika kıtası hariç, Norveç kıyılarından Güney Afrika ucuna, Gana kıyılarından Yeni Zelanda'nin doğu kıyılarına kadar , Hint Okyanusu dahil tropik ve ılıman sularda , çok geniş bir dalgılım alanı vardır. Ülkemizin bütün denizlerinde mevcuttur. Bilimsel kayıtlarda boyu 90 cm'e, ağırlığı 8 kg erişebildiği kayıtlıdır.Azami 12 yıl yasar. Nüfusunu katlama oranı 4.5-14 yıl olup, bu oran diğer pek çok balıkla karşılaştırılırsa düşüktür ancak soyu tehlikede bir balık değildir. Bunu geniş yayılım alanına, doğal avcısının azlığına, dünya uzerinde ticari olarak direk hedeflenecek bir balık olmamasına borçludur. Çünkü genelde kaşka balıklara uzatılan ağlara rastlantısal olarak vurur. Bu durum onun yalnız yasayan bir balık olmasının, suru kurmamasının bir sonucudur. Ancak belirli bir balık sürüsünü hedefleyen pek çok Dülger ,birbirinden bağımsız ayni mıntıkada olabilir.
Maksimum uzunluğu 50 cm.
Ortalama uzunluğu 25-30 cm.
Maksimum ağırlığı 2 4g
Ortalama ağırlığı 300-500 gr.
Üreme zamanları:
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

 x  x  x
Avlanma Yöntemleri:Trol, Manyat, Tarlakoz

Hiç yorum yok:

Ebedi takvim

Ebedi Takvim






 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı