8 Ağustos 2011 Pazartesi

Tragonya


                                                                                                           
Familyası Latincesi İngilizcesi Mahalli Adı
Trachinus Draco Grosses Petermanchen Grand Vive Tragonya,Çarpan balık

Morfolojik Özellikleri: 

Gövdesi yeşilimsi sarı veya kireç baş, koyu yeşil ve kahverengi, sırt, soluk ve mavi-kahverengi eğik çizgiler sarımsı.
Vücudunun büyük bir kafa ile, konik ve yanal sıkıştırılmış .Uzunluğu, yüksekliği altı kat kadar. Gözün üst kenarında 2-3 küçük açık olan zehirli dikenler bulunur.
Ağız büyük ve oblik ayarlanır. Gözleri kafasının üst kısmına doğru yerleştirilir. Dorsal yüzgeç siyahımsı. İkinci sırt yüzgeci ve anal yüzgeç uzunlukları çalışan sarı bir şerit vardır.
 Göğüs yüzgeci bir çentik ile yuvarlanır. İlk sırt yüzgeci dikenleri ve solungaç kapakları, bunlara bağlı zehir bezleri . Dikenler yivli.

Dikkat dikenleri zehirlidir!!!!



Denizlerimizde yaşayan en zehirli dip balıklarından biri olup, 15 - 20 ve en çok 35 - 38 cm. boy uzunlığunda hareketsiz bir dip balığıdır. Buna karşın deniz dibinde avlarına karşı çok süratli bir yapıya sahiptir.
Av esnasında oltanızda ve ağınızdan bu balığı çıkartma esnasında elinize iğnesi battığında ilk yapılması gereken iş, iğnenin battığı yere 40 derecenin üzerinde ısı uygulanması ve protein yapısının parçalanmasının sağlanması ve %10 luk Amonyak çözeltisi kullanılmasıdır. Bu dikenleri zehirli olan balık öldükten sonrada dikenindeki zehir aynı şekilde insanı zehirleyebilir. Hasta en kısa zamanda en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Şişen yerlere buz ve alkol pansumanı yapılabilir.Ticari önemi olmadığından dolayı avcılığı yapılmaz. Aynı zamanda Çarpan Balığı olarak adlandırılan Trakonya, küçük balık ve kabuklularla beslenir. Eti beyaz olup lezzetlidir diyebiliriz.
Denizin dibinde, kumların içine yatarak avını bekler. Aynı zamanda kayalıklar içerisinde de yaşayabilmektedirler. Dipte gezinen küçük balıkları, balık yavrularını, karidesi yiyerek beslenirler. Çenesi çok kuvvetlidir. Yanına yaklaşan balıkların birden üstüne atılarak zehirli dikenlerini batırırlar ve bu şekilde avlanırlar. Diğer taraftan kendisinden daha büyük balıklardan olan Sinagrit balığı gibi olan balıklar trakonyayı yerler . Ancak trakonyayı yiyen balıklarda bir müddet sonra ölürler.
Mayıstan itibaren yaz boyunca yumurta dökerler.
Tehlikesi nedeniyle özel olarak hiçbir avcılığı yapılmaz. Ancak gırgırlarda, fanyalı ağlarda gelebilir. Gırgırlarda gelen trakonyalar bile kakıçlarla alınarak tekrar denize atılırlar.

Olta ile de özel avcılığı yapılmaz. Ancak dip oltaları ile yapılan avcılıkta ya yeme atlar, ya da en dip iğnedeki balığa ve kaşık oltalarına da atlar.Zaman zaman çaparilerede atladığı görülmüştür..
Bu durumda, amatörlerin yapacağı iş, eğer balığı tanımıyorlarsa, hiç beklemeden ve balığı sudan çıkarmadan, kösteği keserek ağzındaki iğne ile birlikte denize atmaktır. Ağzında iğne olan balık, yaşamını sürdüremez, ölür. Eğer balık tanınıyorsa ve mutlaka sandala alınmak isteniyorsa, o zaman, küpeşteye kadar çıkarılan balığın kafasına ya basamak ile ya da başka bir ağırlıkla vurarak öldürmek gerekir. Öldükten sonra gene dikkatle içeri alınır. Kafası, kulak kapaklarının altından kesilip bıçak ucu ile denize atılır. Sırt yüzgeci, kuyruğundan tutularak, öne doğru her iki yanına keskin bir bıçakla açılan iki yarık kanalı ile gövdeden ayrılır ve o da denize atılır. Bundan sonra artık tehlike kalmamıştır.

Maksimum uzunluğu 35-50 cm.
Ortalama uzunluğu 17-18 cm.
Maksimum ağırlığı 1.5 kg
Ortalama ağırlığı 100-300 gr.
Üreme zamanları
Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık

x  x  x  x
Avlanma Yöntemleri :Ekonomik değeri yoktur

Hiç yorum yok:

Ebedi takvim

Ebedi Takvim






 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı