31 Ağustos 2007 Cuma

Çeşitli av malzemeleri


+ Büyük Halini Görmek İçin Resme Tıklayınız

Misina

Olta balıkçılığında en önemli temel malzemedir, çünkü olta üzerinde yapacağımız en ufak değişiklikte yada eklemeyi misina üzerinden yapıyoruz, misinalar naylon plastikten oluşur.. belirli numaralarda ince ve kalın misinalar mevcuttur bu numaralar yapacağınız balığın avına göre değişmektedir, her zaman ava uygun misina seçilmelidir yanlış misina seçimi mücadeleci bir avda sizi yarı yolda bırakır. Misina seçiminde misinanın kalitesi de kalınlığı kadar önemlidir, ülkemizde neredeyse en popüler misina ürünleri mevcut, en çok tercih edilenler arasında poşet ve makara misinalar var.. poşet misinalar fiyat bakımından da hesaplı olup bir plastik şişe yardımıyla kasnağa rahatça dolanabilmektedir, makara misina ise hiç bir ek gereç kullanmadan rahatlıkla kasnağa ve kamış motoruna dolanabilmektedir, bunların arasından seçeceğiniz markalar işinizi rahatlıkla görecektir, ülkemizde bulunan en yaygın misina numaraları ise 0,15 - 0,20 - 0,25 - 0,30 - 0,35 - 0,40 - 0,45 - 0,50 - 0,55 - 0,60 - 0,65 - 0,70 - 0,75 - 0,80 - 0,85 - 0,90 - 0,95 ve 1,00mm dir,. en ideal numara 0,35 dir. misinaların uzunlukları ise en az 100 metre olup tek pakette 300 metreye kadar bulunabilmektedir, misinadan bir örnek için resmine bakabilirsiniz.

+ Büyük Halini Görmek İçin Resme Tıklayınız

Kasnak


Kasnak misinamızı doladığımız kullanışlı bir aksesuardır, bunun sayesinde oltamız düzenli durur, oltamızı denize atarken vede çekerken oldukça rahattır hemde misina karışmalarıyla uğraşmayız. Hemen hemen her yerde kasnaklara yapılmış oltaları görebilirsiniz, tek başına fiyatında caziptir. Bir kasnak örneği için resme bakabilirsiniz.

+ Büyük Halini Görmek İçin Resme Tıklayınız

İğne


Olta balıkçılığında temel ikinci malzeme ise iğne dir, balık avı iğnelerinin oldukça değişik çeşitleri vardır ancak iğne seçimi misina seçiminden çok daha önemlidir, her balık için özel iğneler vardır bunlardan; kalını, incesi, siyahı, beyazı, bronzu, büyüğü, küçüğü, palalı, delikli, ağzı içe dönük, krom, karbon çelik.. gibi bir çok çeşitleri vardır, her zaman ava uygun iğne seçilmelidir.. mücadeleci balıkların avında kalın ve çelik iğneler ağırlıklı kullanılır. Balık avı iğnelerinde iğne numarası küçüldükçe iğne boyutu artmaktadır, küçük iğne arıyorsak daha büyük numaralara bakmamız lazım.. mesela; 2 ve 1 numaralar iri iğneler olurken, 7 ve 9 numaralar çok küçük iğnelerdir. Her bir iğne numarası arasında 1 değeri vardır, 1 den 18 numara arasında 1 er numara büyüyerek yada küçülerek arayıp uygun iğne boyutunu bulabilirsiniz.

+ Büyük Halini Görmek İçin Resme Tıklayınız

Fırdöndüler


Fırdöndü pek çok kişi tarafından tercih edilmiyor, gerek duyulmuyor yada ne işe yaradığı tam olarak bilinmiyor.. fırdöndünün amacı misinada uygun yerlere yerleştirilerek misinanın karışmasını engellemektir. Fırdöndülerin değişik ve işe yarar çeşitleri vardır bunlardan; klipslisi, kilitli, tek, üçlü, dörtlü modelleri var bunlar amacına uygun yerlerde kullanıldığında sizi bir çok zahmetten kurtaracaktır. Örneğin üçlü fırdöndü dip sürtmesinde çok işe yaramaktadır yada klipslilerle daha önce yaptığınız yedek takımları rahatça zaman kaybetmeden oltanıza takmanızı sağlıyor tabiki sağlamlılıklarını da ne kadar güçlü olduğunu unutmayın, fırdöndünün yararları saymakla bitmez aslında gezer kurşunun önüne taktığınız fırdöndünün oltanıza o kadar çok faydası oluyor ki hem yaptığınız düğüm zarar görmüyor hemde misinanızı her türlü karışmadan önlemiş oluyorsunuz

Fırdöndü ne işe yarar?
Kendi ekseni üzerinde, en küçük güce uyarak dönebilen, iki halkadan ibarettir. Fırdöndüler genellikle paslanmayan sarı madenden  veya kromdan yapılırlar. Fırdöndü satın alırken mutlaka sarı maden veya krom olanlarını tercih edilmelidir. Fırdöndünün halkalarından birisine beden, diğerine de olta ipi yani misina bağlanır. Takımı oluşturan elemanların uygun ve usulüne uygun bağlanmaması durumunda takımın gamlanmasına yani bükülüp kıvrılmasına ve kullanılamaz duruma gelmesine neden olur.
+ Büyük Halini Görmek İçin Resme Tıklayınız

Kurşun


Çeşitleri gezer kurşun, iskandil kurşun, kıstırma kurşun, fırdöndülü kurşun, yaylı kurşun, sıyırtma kurşun, armut kurşun gibi bir sürü model ve çeşitli ağırlık mevcut, bunlar her türlü ihtiyacınızı karşılamaktadır, 150-200 gr civarında kurşunlar kamışlı oltalarda uzağa atmak için yaygın olarak kullanılır, aynı yöntem kasnaklı oltalarda da değişmemektedir. Daha ufak kurşunlar ise 5 gr 10gr lar en çok mantarlı oltalarda ek ağırlık olarak kullanılıyor, ek bir alternatif ise kıstırma kurşundur.


+ Büyük Halini Görmek İçin Resme Tıklayınız

Mantarlar(Şamandıra)


Olta balıkçılığında mantarlar kıyıdan avlanan amatör balıkçıların en büyük yardımcısıdır, daha önce hiç balığa çıkmamış biri için bile en basit avlanma yöntemidir. Ayrıca kullanımı ve oltaya adaptesi oldukça kolaydır, tek yapmanız gereken kendinize doğru bir olta hazırlamanızdır herkesin rahatça balık avlamasına yardımcı olan bu mantarlarla çok zevki avlar yaşayabilirsiniz. Kullanımı ise şu şekildedir; ilk önce oltamızı denize atarız ve beklemeye geçeriz ancak gözümüz her zaman mantarda olmalı! mantar hızlı bir şekilde suyun içine batıp çıktığında anlayın ki balık vurmaya başlıyor, eğer mantar suyun içine doğrudan gömülürse büyük ihtimal balık yakalanmıştır yada balık yemi alıp götürmeye çalışıyor, unutmayın; mantar içeri gömüldüğünde yapacağınız hızlı bir misina çekip hareketi ile iğnenin balığın ağzına saplanmasını sağlayabilirsiniz.. bu gibi durumlarda genelde balık kesin yakalanmış oluyor.


+ Büyük Halini Görmek İçin Resme Tıklayınız

Kepçe


Tekneyle balık avlamada bulunması gereken malzemelerden en önemlilerinden birisidir.Büyük bir balık tuttuğunuz zaman mutlaka kepçeyle almalısınız.Yoksa ya misina iğnenin dibinden kopar veya balık tekneye alınırken iğneden kurtulup gider sizde arkasından bakar kalırsınız.Mutlaka her balıkçı teknesinde bulunması gerekir.
+ Büyük Halini Görmek İçin Resme Tıklayınız

Yapay yemler

Gerek tekne avında gerekse kıyıdan çok iyi sonuçlar veren bu yapay balıklar günümüzde en çok tercih edilen yapay yemler arasındadır, özellikle son zamanlarda doğal yemin yerine bu yemler çok rağbet görüyor çünkü amaç her zaman büyük balık olduğu için ve böyle düşünenler için en güzel seçim. Fiyatları eskiye göre oldukça ucuzladı, değişik modelleri ve markalar mevcut bunlardan dünyada en popüler 2 tanesi; rapala ve yo-zuri dir. Her iki ürününde çok değişik modelleri vardır neredeyse her balık için özel bir yapay balık bulabilirsiniz, yapay balıkla ülkemizde en çok avlanan balıklar en başta; levrek ve akya dır. Tabiki bize göre yine de hiç bir şey canlı yemin yerini tutmuyor ancak canlı yemi muhafaza etmek zor olduğu için bu balıklar en iyi alternatiftir.

Hiç yorum yok:

Ebedi takvim

Ebedi Takvim






 
 
 

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı